
2011 T & P Questions from Directors 
 
Question: 
 

We have a small band that has a large pit and no marching percussion. In order to get on and off the 
field on time, we need to have students move the pit gear with the percussion. 

 
Can we move on the from the back when the T&P judge says we can. Including the entire band 
except for the drum major podium? I would rather move from the back then from the front if it is 
allowed. 

 
When done, we move out the appropriate end zone? 

 
Answer: 

You can move everything on from the back sideline providing all wheeled equipment has the 
appropriate pneumatic or pneumatic-like tires or is carried and then placed (see Rule 8.08). We have 
also allowed small bands who have virtually everyone helping with pre-setting pit equipment come 
on from the front sidelines. That is OK since Rule 5.02 states:  

"Entrance to the Performance Field for all band members, including guard and battery, must 
be made from the back of the field or the end zones. Exception: Performers and equipment 
personnel presetting front ensemble equipment may enter from the front. Soloists may enter 
from the front." 

 
Since your "performers" would be pre-setting front ensemble equipment, those students may enter 
from the front sideline if you wish.  

 
When you are finished you have two options for exiting (Rule 5.04): 

 
1. Exit through the end zone closest to the stadium exit. 
2. Exit off the front sideline, down the track to the stadium exit. 

 
Remember that the extension of the front sideline (the "pit area") is five yards from the front sideline 
and runs the entire length of the field to the back of each end zone. So if your band exits over the 
front sideline, you need to make sure they get onto the track to clear that front extension area. We 
place the yard line markers five yards from the front sideline to try and visually define that area. See 
definition of performance field, Rule 3.02. 

 
Question: 
 

We have props. Can parents move those on? It will take about 8 - 12 parents to get them on and off. 
 
Answer: 
 

Parents can move props on and off the field. Props must enter the field from either the back 
sideline or the end zone closest to the stadium entrance. Props must exit through the end zone 
closest to the stadium exit (Rule 5.04). Parents who move and setup props must be clear of the 
"performance field" during the performance which includes behind the back sideline. The 
"performance field" extends across the track to a fence or wall that defines the back portion of the 
performance area. See rule 3.02 and rule 4.03 

 
 
 



 
 
 

	
  


